fbpx

Mai témánk valószínűleg mindenkit érintett, akár csupán egy apró kedvenc állat elvesztése alkalmával. 

Nem is gondolnánk, hogy mennyire összetett ez az érzés, ami ilyenkor zajlik bennünk.

A legelső és a legismertebb nyilván az iránta érzett, szeretetünkből adódó fájdalom.

Buddha azt mondja:

A fájdalom elkerülhetetlen, a szenvedés választható.

Tehát a szeretett lény elvesztéséből adódó fájdalmat nem kerülhetjük el, ahhoz jégszív kell. De vannak esetek, amikor a Buddha idézet második része is megvalósul, vajon minek köszönhető ezBuddha egyetlen egy szóval válaszol rá, ami nem más, mint a ragaszkodás.

Bizonyára voltunk már temetésen, ahol a gyászoló házastárs siratta párját. Ilyenkor a fájdalom mélysége őszintén felszínre hozza az összes gondolatát. Itt nincsen alakoskodás. Ami a szívén, az a száján. Ekkor tetten érhető az, amiről Buddha beszél, a birtoklás és az ebből adódó szenvedés.

Ilyeneket hallunk, hogy:

  • Itt hagytál engem!
  • Hogyan éljek most nélküled?
  • Hogyan élem tovább az életem?
  • Mi lesz most velem?
  • Mihez kezdjek most nélküled?
  • Mekkora veszteség ért engem!

Ezeket teljesen természetesnek vesszük, mivel mi is és mások is hasonlóan gondolkodnak!

Ha szemügyre vesszük a gyászoló mondatait, akkor a sajnálatának tárgya az saját maga, továbbá a támasza elvesztése bizonytalansággal  és félelemmel tölti el a jövőt illetően. Tehát valójában magát sajnálja ilyenkor az ember, és ez a sajnálat a veszteségből adódik, és ez az önsajnálat.

Veszteségről, csak akkor beszélhetünk, ha valamilyen tulajdonnal rendelkezünk. Tehát a tulajdonunkat már nem birtokolhatjuk. Az életben mindennek van kezdete és vége, lezárása. 

Persze azt mondják, az idő minden sebet begyógyít. Valójában az idő haladtával a figyelmünket újabb dolgok és feladatok kötik le, és így a fájdalmunk, valamint a veszteség okozta érzelmi állapotunk lassan elhalványodik. Újra megtanulunk élni, nevetni és a kisebb-nagyobb dolgoknak, eseményeknek örülni. Tehát a fájdalmat nem tudjuk elkerülni, ugyanakkor a szenvedést a birtoklás okozza.

A témával kapcsolatos élő bejelentkezés az Aphrodité Théta Kör – Nőiségre ébredés csoportomban készült. Nézd meg, sok témakörben  találsz benne hasznos tanácsokat. 

A gyász feldolgozásában segítséget tudsz itt kérni.

A gyász és ami mögötte van >>>> könyvünkben bővebben írtunk róla.

Szeretettel,

Anita és Tamás