Hétköznapi ál-arcaink

Közeleg a farsang, a mulatságok, az álarcosbálok ideje, és valljuk be, nem csak a gyerekek bújnak örömmel jelmezekbe! Minden kornak, népnek megvannak a saját szokásai, hagyományai, de az álarcokat, maszkokat kivétel nélkül mindnél megtaláljuk. Anyagukban, formájukban eltérhetnek, és van, ahol a maszkot festés helyettesíti. Használták varázslathoz, szertartásokhoz, játékokhoz vagy halotti maszkokként, de ami a lényeg: ősidők óta minden kultúrában jelen vannak. De vajon mi okozza az álarcok népszerűségét? Miért szeretünk még ma is jelmezbe, de legalábbis álarc mögé bújni?

Fotó: nouveaumonde34

Az álarc lényege az, hogy viselőjének valódi arcát eltakarja, így ő kvázi láthatatlan marad, és a maszk segítségével olyan személyt, entitást, tulajdonságot stb. testesít meg a viselője, amilyent csak szeretne. És ez a titok nyitja! Az őseink az álarcok segítségével mágikus erőket idéztek meg, akik segítettek a vadászatban vagy a csatákban, a szertartások során védelmet és szerencsét hoztak a közösségre. A görög színházakban is egyszerű maszkokkal takarták el a színészek arcát, ezzel jelezve, hogy most nem az ő személyük van jelen a színpadon.

 

 

Ma már nem indulunk vadászatokra, nem hatja át a mindennapjainkat annyira a varázslat, de az álarcok népszerűsége megmaradt. Sőt! Mintha ma még szívesebben takarnánk el valódi arcunkat, és még nagyobb jelentőséget tulajdonítanánk annak, hogy külsőnket megváltoztassuk, és mást jelenítsünk meg, mint akik vagyunk. Szinte naponta bújunk jelmezekbe és festünk fel magunkra ál-arcokat. Mi több, ma már életünk egyre nagyobb részét a virtuális világban éljük, ahol minden eddiginél könnyebben bújhatunk olyan jelmezbe és szerepbe, amit csak kigondolunk, akár egyszerre többe is.

Fotó: ewirz

Az álarcok mögött ma már nem a varázslat, nem a segítő erők megidézése, sokkal inkább a rejtőzködés áll. Őseink a vadászat, csata, szertartás után letették az álarcot, hálát adtak a sikerért és élték tovább a hétköznapjaikat. Ma a sok álarcunk között csak az a kérdés, hogy vajon mi le tudjuk-e tenni az álarcainkat, vagy csak cserélgetjük őket?

Szeretetettel;

Anita