fbpx

Ahogy, kimondom az elköteleződés szót, azt látom, hogy az emberek többsége elzárkózik. Mintha valami rettenetes dologról beszélnék, mintha bezárnám Őket valami sötét kamrába vagy odakötném valamihez és ezáltal elveszítenék a mozgásterüket.

Miért olyan félelmetes?

A tudatban létezik egy kép, egy idea erről a szóról, ami rögtön energiába sűrűsödik bennünk és elkezdünk félni, mert arról van képünk, hogyha elköteleződünk valami / valaki mellett, akkor az korlátokkal jár. Társadalomból, illetve generációkon át másoltuk ezt a mintát, mert ez volt elfogadott nagyanyáink körében.

De mi van, ha ez nem így van?

Nézzük meg egy kicsit közelebbről. Mondjuk ki: elkötelezem magam:

  • a párom mellett,
  • egy projekt mellett,
  • egy ügy mellett.

És még tudnák írni egy jó pár példát, de nem teszem. Ha van kedved, saját gondolataiddal kiegészítheted a mondatot.

Milyen érzés?

Elutasítod?

Kellemes?

Mi jut róla eszedbe? – írd le, lehet kommentben is.

Elutasítás érzése van benned?

Úgy érzed elveszted a szabadságod?

Pedig, nem!

Nézzük először, mit jelent az elköteleződés?

Az elköteleződés egy keretet ad az életednek, megígéred magadnak, hogy valami felé fordítod az energiádat, figyelmedet, amely mentén célokat, irányokat tudsz magadnak kijelölni. Biztonságban tart.

Mi van az elköteleződés hátterében?

A választ a tudatalatti hitrendszereink alkotják. Pl; egy Úr – nevezzük Lacinak – azzal fordult hozzám, hogy Ő bármibe belekezd, egy idő után megunja, nem talál benne motivációt, és már fél bármibe belefogni, úgyis ez a vége.

A fő hitrendszere az volt, hogy “kitartás, ahhoz kell, hogy életben maradjak” és a kitartást összekötötte az életben maradással, az élet védelme számára veszélyt is jelent, annyira, hogy már az anyaméhben is fullasztó helyzetet hozott létre magának.Választott egy dohányzó anyukát, aki folyamatosan biztosította ezt a fejlődési lehetőséget. Ő egészen idáig azt gondolta, illetve erre volt mintája, ha kitartott, akkor egy idő után lefulladt, nem tudott újra lendületbe jönni, mert elfáradt. Csak azt látta célravezetőnek, ha teljesen új dologba kezd.

Most ez túl bonyolultnak hangzik ugye?

Pedig nem!

Mindig, minden mindennel összefügg.

Tudatalatti világunkat hűen tükrözi a külső környezet, érzéseink, cselekedeteink. Ha valami nem megy, lefullad, annak oka van.

Sokan elrendezik azzal, hogy ez a karmám vagy ez a vállalkozás nem nekem való, mert……(kifogások) ezek, csak spirituális csoporttagságok, amelyek kiváló lehetőség a felelősség hárítására.

Ez is egy választás.

De választhatom azt is, hogy szembenézek a hitrendszereimmel és kiásom, azaz átírom, átrendezem a gondolataimat. Mindjárt átváltozik  a rezgés, lesz mintám a kitartás erényére és új utak nyílhatnak meg. 

Azaz kitartok az elhatározásom mellett és elköteleződöm magammal, mert tudom, hogy így érhetem el a céljaimat.

Áprilisban induló mentor program keretében foglalkozunk a témával, ha hívást érzel várunk szeretettel.

Anita