Kedves Olvasóm 🙂

Az arcunk, tudat tükörképe, úgy, mint a szemünk a lélek tükre.

Az arcon található pontok, amelyek valamilyen formát öltve lelked üzenetét hordozzák, a tudat információi válnak láthatóvá, azaz megfelelő képet közvetíti számodra.

A test és a tudat harmonikusan működik, akkor nincsen tünet vagy betegség, test meghálálja a lelki (tudati) törődést.

Az arcunkon minden tudati, gondolati, érzelmi és szervi (szervezet állapota) kifejeződés akkor is, ha azt hisszük, hogy rezzenéstelen arccal fordulunk a külvilághoz,(talán ezért akadt meg a tekintettem ezen a képen s belső motivációt éreztem, hogy mindenképpen szöveggel azaz egy kis elemzéssel osszam meg Veletek a kép mondanivalóját) az arcunkon található ránc, barázda, kiütés, színelváltozás és egyéb külső jelek árulkodnak arról, hogy éppen hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Például: amikor homlokunkat ráncoljuk, akkor a nem tetszésünket fejezzük ki, ám, ha ezek a ráncok semleges állapotunkban is jelen vannak, azaz rá van rajzolva a homlokra, akkor mélyről jövő szorongás és aggodalom jellemzi az illető jelenét és múltját. A homlok szélei a hormonháztartásól, illetve pajzsmirigy és a mellékvesék állapotáról vallanak. Ezeken a területeken található pattanások az érintett szervek túlműködésére, a homlok szárazsága pedig alul működésre  hívja fel a figyelmünket.

A nagy szemek kifelé forduló, a kis szemek befelé forduló személyiségről árulkodik,a távol ülő szemek nyitottságot, hiszékenységet, figyelmetlenségre való hajlamot és barátságosságot jelentenek. Míg közel ülő szemek érdeklődő és távolságtartó természetet takarnak általában.

Arc formája is egy szempont pl.:

 • a telt, kerek arc – azaz ember optimista, kényelmes, okos és jó üzletember,
 • keskeny, vékonyabb arcreformer, tetterős,
 • ovális arc – kézzel fogható anyagi világban él, vezetésre teremtett,
 • szögletes archatározott, és még az álla is beesett, akkor bátortalan,
 • csontos arc – keménység s megbízhatóság.

Testi elváltozás (tünet és betegség) azt jelenti, hogy valamelyik testfunkció letért a harmonikus pályáról… 

Ez a zavar azonban a tudatban, az információ szintjén áll fenn, test csak megvalósítja azt a képet, ami fejben játszódik le, éppen ezért rendszeresen vizsgáljuk meg arcunkat és, ahol bőrünk elváltozik pl.: bőrpír, pattanás, elszíneződés, duzzanat vagy egyéb más elváltozás tapasztalható az arctérkép alapján meghatározható, hogy melyik szervünk tért le a harmonikus pályáról.

Nézzük pontról – pontra, milyen információval szolgál minket, az arcon megjelenő elváltozások…

 

 1. Vékonybél:

Nagyon tanulságos  időről – időre szemügyre vennünk az ajkaink állapotát, amennyiben azt tapasztaljuk, hogy túlságosan szárazak, akkor gyanakodhatunk, hogy a vékony – és a vastagbeleink alul működnek, a hasznos tápanyagok valószínűleg nehezebben szívódnak fel és hosszú távon ez az állapot salakanyagok lerakódásához vezethet.Harmonizáljuk belső szorongásainkat és a táplálkozásunkat.

A vékonybél panaszokkal bíró emberek többnyire túlzott kritikára és analízisre hajlamosak, mindenben találnak valami kivetni valót. A túlhangsúlyozott értékelés és értékesítés hátterében azonban mindig egzisztenciális félelem s szorongás áll, hogy nem hoz ki eleget és éhen hal.

Szimbolikus jelentése: elemzés, túlságosan analitikus az anyagi világot tekintően, túlhangsúlyozott értékelés mögött szorongás s félelem áll. ” Beszarik, félelmében becsinál”  – ha már hasmenése is van.

 Feladat, témakör: tudatos elemzés, feldolgozás: az anyagi benyomások megemésztése, egzisztenciális félelmek, idegen dolgok befogadása és magáévá tétele: a belső világba való befogadás. A hasmenéses állapotnál az egzisztenciális félelmek feloldása.

Ide tartozik még a szájnak a szárazsága is, amely arra utal, hogy a vékonybél alul működik, salakanyagok, le van rakódva, s ez által a hasznos tápanyagok nem tudnak felszívódni, ajánlatos rostban gazdag ételeket fogyasztani.

Ősprincípium: Merkúr

 

 1. Húgyhólyag:

A pszichésen átélt nyomást hólyagunkba toljuk át, s itt testi nyomásként, feszítésként érzékeljük. A nyomás mindig arra késztet bennünket, hogy elengedjük magunkat, ellazuljunk. Ha ez pszichésen nem sikerül, a testnek, a hólyagnak kell átengednünk a dolgot. Valójában e kerülő úton világosodik meg számunkra, mennyire nyomasztó egy bizonyos helyzet, milyen fájdalmas lehet, ha nem tudjuk elengedni magunkat, s milyen felszabadító, ha mégis megtesszük ezt. A vizeléskor fellépő égő érzés egyértelműen jelzi,milyen fájdalmas a szabadulás a páciens számára, ha gyakori vizelési inger van, de közben semmit vagy igen kevés vizeletet választ ki, azt jelzi, hogy még erős nyomás ellenére is teljességgel képtelen elengedni magát.

Szimbolikus jelentése: ellenállni a nyomásnak, elengedni és továbbadni: a test autoklávja, konfliktuskezelő képesség, elhasznált víztartály.

Feladat, témakör: a kiválasztáshoz szükséges, a felszaporodott szennyvíz összegyűjtése és nagy mennyiségben történő leadása, könnyíteni magunkon, megkönnyebbülni (sírás az alsó fertályon) “általában lélek munkánál feloldás után rögtön pisilni kell” – megszabadul a nyomástól, ellenállni a lelki eredetű nyomásnak, elengedés, letenni a terhet és megkönnyebbülni, bizalmasan ” kiengedni”, elengedni magunkat, elengedni a feszültséget, vizelet – visszatartási képesség – bepisil a félelemtől, a húgyhólyag gyakran el nem sírt könnyek (amelyek párkapcsolati problémákon alapulnak) tárlóhelye a vese.

Ősprincípium: Plútó – Hold

 

 1. Szív: 

A szemöldök illetve az orrhegy is szívünk zónájának felel meg az arcon, ha pattanások jelennek meg rajta, akkor túl terheltük a szívünket és minden bizonnyal a lelkünket is. Ezért álljunk meg egy pillanatra és gondolkozzunk el azon, hogy a szívünkkel összhangban élünk – e és olyan döntéseket hozzunk – e , melyek szívből jönnek, ha félünk, aggódunk, akkor azon cselekedetünkön nem lesz áldás.

A szív azonban nem a test egyik centruma, hanem maga a centrum, a test közepén fekszik, csak egy kicsit tolódik el balra, az érzelmek oldalára (ez a jobb agyféltekének felel meg). Mindenki tudja, hogy a magas vérnyomásban szenved, agresszióját önuralommal zabolázza. A felhalmozott agresszív energiák a szívinfarktusban kisülnek, a szív megszakad. A szívroham meg nem valósult agresszív cselekményeinek összessége. Az infarktusban tökéletesen megélhetjük azt az ősi bölcsességet, amely szerint én – erőink túlbecsülése s az akarat dominanciája leválaszt bennünket az élet folyamatairól. Csak egy kemény szív szakadhat meg.

Szimbolikus jelentése: a lélek otthona, az életenergia forrása, az ember központja, az élet energetikai központja, kardinális középpont, amely a bennünk rejlő egységet, istenit hivatott képviselni, létezésünk középpontja, a polaritásból az egységbe történő átlépés kapuja, a szeretet s szerelem és a szeretni tudás képességének, az érzelmek kiindulópontja és központja, otthont ad az érzéseknek, a legmélyebb érzésének, érzelmi barométer:

“Az ember nem tudja a szívét megtagadni”

Legfőbb érzékszerv:

“Hallgass a szívedre”

Feladat, témakör: szeretet és egység “szívügyeink” kifejezési képessége: “ami a szívünket nyomja”, “kitárja a szívét”, megérezni az élet központi kérdéseit, és magunkhoz engedni azokat “megszívleli a jó tanácsot”, fejlődni, átlépni a kétségből az egységbe, az életenergia = vér áramoltatása, az élet ritmusának az irányítása.

Ősprincípium: a Nap

 

 1. Máj:

A szemek közötti ráncok a máj és az epe állapotát tükrözik.

A máj zavarai és megbetegedései az értékelés, a felbecsülés problémájára utalnak, arra, hogy tévesen ítéli meg, mi a hasznos s mi a kóros (táplálék vagy méreg?). A beteg máj azt mutatja, hogy valamiből többet veszünk magunkhoz, mint amennyit feldolgozókapacitásunk megengedne, mértéktelenségre mutat, túlhajtott expanziós vágyakra, túl magas ideálokra.

Szimbolikus jelentése: szoros kapcsolat az élettel, az élet újjászületése, értékelés, világnézet, kapcsolat mind lefelé, mind, pedig felfelé.

Feladat, témakör: különbségtétel és értékelés, kapcsolat az ősökkel, az élet ősformájával, megtalálni az egyensúlyt és az élet értelmét, lelki szintézis, az idegen fehérje lebontása, és a saját beépítése, méregteleníteni, hangulati barométer, bár a máj esetében elsősorban nem a személyes hangulat mérvadó, hanem az élet értelmére való rákérdezés. Helyszíne a dühnek és az undornak “epés megjegyzéseket tesz”.

 Ősprincípium: Jupiter

 

 1. Epehólyag:

Az epegörcs rákényszeríti  a pácienst, hogy behozza mindazt, amire korábban nem volt bátorsága, a görcsös mozgás, a jajongás elfojtott energiája jó részét mobilizálja.

Szimbolikus jelentése: rafinált, rejtett agresszió (epesav), túlcsorduló, túláradó keserűség,

“epét köp mérgében”.

Feladat, témakör: a dolgok agresszív feldarabolása, az agresszió nem, mint frontális támadás jelentkezik, hanem hátsó szándékú “lóvátétel” formájában, a zsír megemésztése, a zsír féken tartása, úrrá lenni a feleslegen, bőségen, rafinált, hátsó szándékú finomítás, pallérozás, változások beindítása, az élet teljességét, bőségét “az élet sóját” hangsúlyosan élvezni.

Ősprincípium: Plútó – Mars

 

 1. Hasnyálmirigy: 

Ha a szemhéjak feletti rész száraz vagy ráncos, annak hátterében cukorbetegségre való hajlam is állhat. Ilyenkor érdemes csökkenteni a cukor és a fehér kenyér fogyasztást és a mézet, illetve a zöldségeket előnyben részesíteni.

A cukorbetegeknek jellemző módon “póttáplálékon” kell élnie – s valódi vágyai helyett pótvágyakon. A cukorbetegség a test túlavasodásához vezet, mely kómában tetőzik. Mint tudjuk a sav az agresszió szimbóluma. A test arra tanít bennünket: aki nem szeret, savanyú lesz, vagy, hogy még egyértelműben fogalmazzunk, aki nem képes élvezni az életet maga is élvezhetetlenné válik!

Szimbolikus jelentése: az emésztési folyamat során ún. robbanószerként szolgál az élelmiszerek felbontásánál, agresszív, energikus elemzés (emésztőnedvek), édes élvezet (inzulintermelő sejtszigetek), háború és béke.

Feladat, témakör: emésztés, megemésztés, az élelem feldarabolása kisebb egységekre, az élet édességének elfogadása az inzulin által, energia-felszabadítás.

Ősprincípium: Merkúr (elemzés), Mars (feldarabolás), Vénusz (amely lehetővé teszi az élet édességének elfogadását)

 

 1. Vese: 

Az alsó szemhéjak megduzzadása utalhat arra, hogy a veséink nem kielégítően funkcionálnak, tehát renyhe veseműködésre gyanakodhatunk, ilyenkor több ásványvizet érdemes fogyasztanunk.

A vese az emberi testben a társas kapcsolatok helyét reprezentálja. Vesefájdalom, vesebetegség, mindig akkor lép fel, ha partnerkapcsolatunkban konfliktusaink vannak, azonban ezek a súrlódások gyümölcsözőek, ugyanis ezáltal kerülünk közelebb egymáshoz, hogy az árnyékvilágunkat a másikban dolgozzuk fel, e munka célja saját teljességünk.

Szimbolikus jelentése: egyensúlyi párkapcsolati szerv, hiszen maga is párosan van jelen testünkben.

Feladat, témakör: a savas (maszkulin) és lúgos (feminin) kémhatású erők közötti egyensúly megőrzése, ezáltal pedig a férfias és a női pólus közötti harmónia létrehozása, a szélsőségek közötti “arany középút” megtalálása, a különbségek kiegyenlítése, az ellentétek harmonizálása az emberi kapcsolatok segítségével, amelyek a tudatalatti (lelki) összetevőkkel való találkozást jelentik = árnyék, szűrés, teljesség.

Ősprincípium: Vénusz

Folytatása következő cikkben… 🙂

Szeretettel,

Anita

 

Felhasznált Irodalom:

Száraz György: Boldog napot jegyzet,

Rüdiger Dahlke: A betegség, mint szimbólum,

Thorwald Dehlefsen – Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez